preloader

Što je to UX/UI i što rade dizajneri s ovom titulom?

Što to radi UX/UI dizajner? Koja je razlika između ta dva pojma?

Oko toga se vodi mnogo diskusije u svijetu dizajna, od toga zašto je nemoguće biti user experience dizajner, preko rasprava da takva titula ni ne postoji, pa sve do toga da zapravo nema razlike između user experience i user interface dizajnera. Kako kažu naši sugovornici, oni se ne zamaraju previše oko toga, ali ipak moraju nešto staviti u titulu da ljudi ne misle kako izrađuju plakate… ili haljine.

Titula user experience dizajner prvenstveno podrazumijeva da se ta osoba bavi “kreiranjem” korisničkih iskustva. Koliko god to čudno zvučalo, UX-ovac ima moć da mijenja doživljaj korisnika svojim odlukama. Naravno, cilj je to iskustvo ili doživljaj napraviti što boljim, razumljivijim i jednostavnijim.

Na kraju tog procesa UX dizajner u većini slučajeva ima wireframeove, sitemap, storyboardove i slične materijale iz kojih UI dizajner može napraviti sučelje koje funkcionira na različitim uređajima, uklapa se u nekakvu priču o brendu, odgovara samom profilu korisnika te na kraju – dobro izgleda. UI dizajn spaja interakciju, vizualni dizajn i informacijsku arhitekturu.

Što se tiče platforme ili medija za koje UX/UI dizajneri općenito rade, to su primarno web, iOS i Android, iako to zapravo ne isključuje, primjerice, dizajniranje sučelja za pametni TV, auto ili pak perilicu rublja.

Titula user experience dizajner prvenstveno podrazumijeva da se ta osoba bavi “kreiranjem” korisničkih iskustva. Koliko god to čudno zvučalo, UX-ovac ima moć da mijenja doživljaj korisnika svojim odlukama. Naravno, cilj je to iskustvo ili doživljaj napraviti što boljim, razumljivijim i jednostavnijim.

Na kraju tog procesa UX dizajner u većini slučajeva ima wireframe-ove, sitemap, storyboardove, mockup-e i slične materijale iz kojih UI dizajner može napraviti interfejs koje funkcioniše na različitim uređajima, uklapa se u nekakvu priču o brendu, odgovara samom profilu korisnika te na kraju – dobro izgleda. UI dizajn spaja interakciju, vizuelni dizajn i informacionu arhitekturu.

Što se tiče platforme ili medija za koje UX/UI dizajneri generalno rade, to su primarno web platforme, te obje najpopularnije mobilne platforme: iOS i Android, iako to zapravo ne isključuje, na primjer, dizajniranje interfejsa za pametni TV, mikrovalnu, auto ili veš mašinu koja ima touch screen.

Neka od osnovnih pravila za poboljšanje i pojednostavljenje korisničkog iskustva su: svesti cijelu interakciju u što manje klikova, ne ići previše u dubinu, napraviti navigaciju vidljivom i dostupnom, koristiti breadcrumbs gdje je to potrebno, voditi računa da korištenje sistema bude intuitivno, i tako dalje. Osim toga, veoma je važno da UI/UX dizajner razumije cijelu svrhu sistema, biznis logiku koja stoji iza cijelog projekta, jer samo na taj način će biti u mogućnosti da sistem sagleda kao jednu cjelinu pa ga onda dijeli na manje sastavne dijelove i tako sklapa cijelu priču, u dizajnerskom smislu. Samo će tako biti sposoban da percipira sve moguće user story-je, tj. situacije i akcije koje se mogu desiti u samom sistemu.

Velika pažnja se pridaje fontu i bojama, jer kako naš predavač Darko Bogojević Bukvić reče, “font je jedna od najbitnijih stvari svakog dizajna, koliko god da to neobično zvučalo”.

Sve ovo, a i mnogo više, možete savladati ukoliko se prijavite na našu UI/UX edukaciju koja startuje uskoro, već sredinom oktobra! Pogledajte više info o samoj edukaciji na Osnove UI/UX dizajna, te ukoliko ste zainteresovani, prijavite se popunjavanjem “Prijavi se” forme na maloprije linkovanoj stranici (izaberite UI/UX kurs, popunite ime i prezime, broj telefona, email) – veoma jednostavno, zar ne? 🙂

Dio texta preuzet sa: Netokracija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *